Google oglašavanje-Cena po kliku

Mnoge male i srednje firme žele da samostalno probaju oglašavanje putem Google Ads mreže koja naplaćuje po modelu CPC (cost per click, cena po kliku), ali se brzo obeshrabre jer im se budžet prebrzo potroši bez vidljivih rezultata.

Ono što je bitno napomenuti jeste da danas, za razilku od pre dvadeset godina, nisu potrebni ogromni budžeti da bi jedna firma mogla da se oglašava i na taj način potpomaže razvoj firme.

Dok sam se bavila još agencijskih poslovanjem jedno od najčešćih pitanja koje smo dobijali na sastancima bilo je: “Koliki je minimalni budžet?”

Iz tog razloga evo liste aktivnosti za pametno korišćenje budžeta ukoliko sami vodite Google Ads Search kampanje:

  1. Cilj
    Napravite ciljeve koje vaše Google Ads kampanje treba da ispune (to može da uključuje: sales, leads, website traffic, product & brand consideration, brand awareness & reach, app promotion). Za početak budite škrti i sastavite ciljeve na realnim osnovama. Primer: ukoliko tražite nove klijente putem Google Ads-a, a bez Ads-a imate jednog klijenta nedeljno, neka cilj kampanje bude da donese jednog novog klijenta nedeljno.
  1. Podešavanje kampanje
    Pri kreiranju kampanje podešavamo lokaciju, jezik, dnevni budžet i mrežu za oglašavanje.

Ukoliko se oglašavate u Srbiji, jezik postavite Srpski i Engleski jer su mnogima podrazumevajuća podešavanja na engleskom. Za početak odaberite Google Search Network kao mrežu za oglašavanje, jer će vam za Display biti potreban barem isti budžet koji ste planirali za Search Network i puno više vremena i investicija za fazu testiranja.

Kada kampanje na Search mreži dostignu zadovoljavajući ROI možete pokrenuti Display Network kampanje.

Podešavanje cene klika

Uvek koristite manuelno podešavanje u samom početku kada je nalog bez podataka. Ukoliko postavite bidding na maximize clicks znajte da će vaša kampanja raditi baš to – dovoditi kliktače na sajt bez ikakve kvalifikacije i možete dobiti puno nekvalitetnog saobraćaja ovim putem.

Ostalo prepustite stručnjacima

Ključne reči i Podešavanje publike, demografije i lokacije.

Potrudite se da vaši oglasi budu što preciziniji, da posetiocima jasno bude šta mogu da očekuju iza oglasa. U tekst oglasa možete dodavati brendirane ključne reči (ključne reči koje sadrže naziv firme ili proizvoda), što je posebno korisno ukoliko se za vaš brend već zna. Ali svakako se može koristiti i kao strategija izgradnje brenda.

Bitno je da na početku naloga postavite dobre osnove i u skladu sa ciljevima dalje razvijate nalog kako raste.

Bitno je da na početku naloga postavite dobre osnove i u skladu sa ciljevima dalje razvijate nalog kako raste.